Coming Up

Geen evenementen

Ontvang onze nieuwsbrief

25e editie Gezwam rond de Dam vol spektakel

 

Op zaterdag 18 februari gaat het weer gebeuren; het Flevolands Kampioenschap Buutreednen, oftewel het Gezwam rond de Dam in Kraggenburg. Voor de 25e keer organiseren de Zotte Leeuwkes dit grootse carnavalsevenement van Flevoland, daar waar gezelligheid, plezier, vermaak en lol samenkomen. Ook dit jaar beloofd het weer een spektakel te worden met zwammers van diverse pluimage.

 

Staande in een ton, mogen de zwammers maximaal 11 minuten het publiek vermaken met een grappen en gebeurtenissen van het afgelopen jaar. Zij zullen onderling de strijd aangaan om te bepalen wie zich de “Flevozwammer 2017” mag noemen. Maar bovenal staat het vermaken van het publiek voorop. Het publiek in de zaal, maar zeker ook de kijkers thuis, want dit jaar zendt Omroep Flevoland het evenement uit via internet en TV.

 

Flevozwammer 2016 Jaap Veldhuis. Foto: LM Fotografie

De titel wordt dit jaar verdedigd door Jaap Veldhuis uit Kraggenburg. Als debutant won hij vorig jaar met zijn typetje Kees van der Weerd. Nu moet hij de spits afbijten en laten zien dat het geen toeval was dat hij de prijs won. Zijn dorpsgenoot en ervaren zwammer Willem Remijnse is ook van de partij. Hij deed al mee tijdens de eerste editie in 1992 en is daarmee de meest ervaren zwammer die er te vinden is. Vanuit Espel is Rudy van Steenbergen afgevaardigd. Uniek aan de familie van Steenbergen is dat zowel vader als zoon als eens in de prijzen zijn gevallen, dus humor en vermaak zit in de genen. Mark Maerman uit Emmeloord verdedigd de eer van de hoofdstad van de Noordoostpolder. Een prater pur sang die voor de 2e keer tijdens het buutreednen de lachers op zijn hand zal weten te vinden. Ook een voormalig Flevozwammer is Wietse Elsma uit Tollebeek. Vaste waarde voor het buutreednen, die net als ons er een jaar naar uitkijkt om weer te kunnen optreden.

Ook dit jaar zijn er nieuwe talenten te bewonderen. Uit Emmeloord zullen we voor de eerste keer gaan genieten van de kwaliteiten van Arjan Quartel. Met ervaring op de draf- en renbaan zal hij deze ludieke hindernissen met grote sprongen nemen. En dan hebben we voor het eerst in 25 jaar een deelnemer uit Luttelgeest. Marlou Bols zal in ton laten zien dat ze niet alleen toneel kan spelen, maar ook voor comedy geboren is.

 

Alle zwammers zullen hun kunsten moeten laten zien aan een deskundige jury die zal bepalen wie zich Flevozwammer 2017 mag noemen. De jury staat dit jaar onder leiding van Peter de Haan (directeur Cultuurbedrijf NOP). Ook zullen onze vaste juryleden Marijke van Vilsteren en Jan Dekkers hun oordeel vellen. Beroepscomedian Hassan el Rahaui en ervaringsdeskundige Marloes Neefjes maken de jury compleet.

 

De avond wordt muzikaal ondersteund door de blaaskapel De Meneamer Feintjes en De Utlopers. Zij zullen de sfeer in de zaal tot grote hoogte brengen. Deze beide kapellen behoren tot de top in Nederland.

 

Het Gezwam rond de Dam is uitgegroeid tot het grootste carnavalsevenement in de regio. In 2016 waren er meer dan 700 bezoekers. Dit jaar zal het evenement live wordt uitgezonden door Omroep Flevoland op TV en internet. Op maandag 13 februari zend Omroep Flevoland een special uit over het 25 jaar zwammen, in een uitzending van Binnen de Dijken.

 

Het evenement vindt plaats in het Hol der Zotte Leeuwkes, HCR van Saaze te Kraggenburg. Aanvang van het programma is om 20:00 uur, zaal is open vanaf 19:00. Entree is 12,50 euro. Zorg dat u op tijd aanwezig bent.