Coming Up

Geen evenementen

Ontvang onze nieuwsbrief

Debutant Nick (21) ouwehoert zich eerste prijs Gezwam rond de Dam in Kraggenburg

Uit: De Stentor / Peter Dekkers

 

En weer wint een debutant het cabaretfestival Gezwam rond de Dam in Kraggenburg. Gehuld in jagerskleding en met rampopet is Nick Schuttenbeld (21) uit Rutten volgens het publiek én de jury de beste tonprater. Carnaval in de Noordoostpolder kan beginnen.

Al voordat Schuttenbeld de ton bestijgt is hij één brok zelfvertrouwen. ,,Ik heb op een eerder Gezwam gezegd dat ik die ton in ga. Dan moet je het ook waarmaken.” Volgens presentator Frans van Egmond is dat juist zijn kracht. ,,Nick behoort tot de 5 procent die ook zonder dat biertje terugkomt en zich aanmeldt. Wij zijn daar machtig blij mee, want debutanten zijn de levensader van Het Gezwam.” Onbevangenheid ,,De drempel om die ton in te stappen is ook wat lager als je nog jong bent”, is de mening van vast jurylid Jan Dekkers. ,,Het is juist ook die onbevangenheid, waardoor debutanten wel vaker winnen. Vooral als er ook nog een goede schrijversgroep achter zit.”

Aanjager van Nick Schuttenbelds schrijversgroep is vriendin Thirza van der Stelt. Als dansmarieke van de Kraggenburger Zotte Leeuwkes porde ze drie leden van haar carnavalsvereniging op om voor vriend Nick te gaan schrijven. De Kraggenburg-Rutten connectie blijkt ijzersterk, want de boswachter buut slaat in als een geweerschot. Het onderwerp van zijn typetje boswachter Rambo Jan ‘De Slachter’ van de Oostvaardersplassen laat zich raden. Dat de fanatieke boswachter verbaal ook slachtoffers op de korrel neemt in de Noordoostpolder is logisch. Van oud-leraar tot De Droogpieren, alles wordt aangeschoten wild in de tonpraat. Keet Onbevangen pratend met een sterk vastgehouden Amsterdams accent knalt Schuttenbeld de ene na de andere grap de zaal in.

Tijdens de jury bedenktijd zoemt de naam Schuttenbeld al rond als winnaar. Moeder Saakje en zus Aniek glimmen sowieso van trots. ,,Van jongs af aan heeft Nick overal en altijd een antwoord op.” Zijn vrienden in de zaal nemen alvast een biertje op de winst. ,,Nick stond in de ton alsof hij bij ons in de keet stond te ouwehoeren. Dan is hij op z’n best”, klinkt het lachend. De vrolijke vrienden krijgen helemaal gelijk. Burgemeester Harald Bouman - ,,Wat een prachtige avond is dit”- slingert de naam Rambo Jan als winnaar de zaal in. Met de kleine ton (juryprijs) in de hand en een enorme worst (publieksprijs) om de nek, geniet de Ruttenaar van de feestvreugde. ,,Als debutant ben je in het voordeel omdat je nog fris bent voor jury en publiek. Uiteraard met dank aan iedereen die mij geholpen heeft.”

Debutantenbal op 27e Gezwam rond de Dam

Zaterdag 23 febrauri 2019 is het zover. Dan gaan we voor de 27e keer zwammen tijdens het Flevolands Kampioenschap Buutreednen, oftewel het Gezwam rond de Dam. Vanaf 19:00 uur worden de poorten van Het Hol van de Leeuw (HCR van Saaze) in Kraggenburg geopend. Het programma start om 20:00 uur. Voor de degene die niet in de gelegenheid zijn om te komen, ook dit jaar zendt Omroep Flevoland dit evenement live uit. 

Met maar liefst 3 debutanten kunnen we wel spreken van een debutantenbal. Frans Pol uit Ens, Nick Schuttebeld en August Rasing uit Rutten zullen voor het eerst de ton betreden. Bijzonder spannend, verfrissend en knap dat zij maximaal 11 minuten lang de zaal gaan vermaken. Ze nemen het op tegen de ervaren Mark Maerman uit Emmeloord, Robert van Loenhout uit Ens en Marco Nieuwenhuizen uit Kraggenburg. Rond 11:11 uur zal bekend zijn wie zich de Flevozwammer 2019 mag noemen.

Deze avond wordt traditiegetrouw opgeluisterd door de beste Blaaskappelen die Nederland rijk is, namelijk De Utlopers en De Meneamer Feintjses.

Het Gezwam rond de Dam is uitgegroeid tot het grootste carnavalsevenement in de regio. In 2018 waren er meer dan 700 bezoekers. 

Het evenement vindt plaats in het Hol der Zotte Leeuwkes, HCR van Saaze te Kraggenburg. Aanvang van het programma is om 20:00 uur, zaal is open vanaf 19:00. Entree is 12,50 euro. Zorg dat u op tijd aanwezig bent.

Inschrijving Gezwam 2019 geopend

Het is de 11e van de 11e geweest, dus start de inschrijving voor het grootste carnavalsfeest van Flevoland, namelijk het Gezwam rond de Dam. Welke buutreedner wordt de Flevozwammer van 2019? Iedereen uit Flevoland kan zich inschrijven om mee te doen met dit bijzondere carnavalsevenement dat dit jaar plaatsvindt op zaterdag 23 februari 2019.

De organisatie zoekt elk jaar 6 tot 8 deelnemers die mee willen doen aan het grootste carnavalsevenement van Flevoland. Humor en goede verbale kwaliteiten zijn hiervoor goede eigenschappen om een enthousiaste zaal van 700 mensen te boeien. 

Deelnemers mogen maximaal 11 minuten, staande in de ton, de zaal vermaken met ludieke grappen. In een bijzonder gezellige zaal met fantastisch publiek is het de uitdaging de lachers op de hand te krijgen. Een deskundige jury zal bepalen wie er met de eerbare titel van Flevozwammer vandoor gaat.

Ben jij die grappenmaker, verhalenverteller, lolbroek en expressieve persoonlijkheid die het aandurft? Neem dan contact met ons op. Met deelname ding je mee naar de eerbare titel van Beste Flevozwammer 2019 . Dit jaar zullen de dweilorkersten De Utlopers uit Sneek en de De Menaemer Feintsjes de artiesten muzikaal ondersteunen. Een ieder kan zich aanmelden voor 31 december 2018 bij de organisatie. Stuur daarvoor een email naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..


Flevozwammer 2018: Jaap Veldhuis