Coming Up

Geen evenementen

Ontvang onze nieuwsbrief

Debutant Nick (21) ouwehoert zich eerste prijs Gezwam rond de Dam in Kraggenburg

Uit: De Stentor / Peter Dekkers

 

En weer wint een debutant het cabaretfestival Gezwam rond de Dam in Kraggenburg. Gehuld in jagerskleding en met rampopet is Nick Schuttenbeld (21) uit Rutten volgens het publiek én de jury de beste tonprater. Carnaval in de Noordoostpolder kan beginnen.

Al voordat Schuttenbeld de ton bestijgt is hij één brok zelfvertrouwen. ,,Ik heb op een eerder Gezwam gezegd dat ik die ton in ga. Dan moet je het ook waarmaken.” Volgens presentator Frans van Egmond is dat juist zijn kracht. ,,Nick behoort tot de 5 procent die ook zonder dat biertje terugkomt en zich aanmeldt. Wij zijn daar machtig blij mee, want debutanten zijn de levensader van Het Gezwam.” Onbevangenheid ,,De drempel om die ton in te stappen is ook wat lager als je nog jong bent”, is de mening van vast jurylid Jan Dekkers. ,,Het is juist ook die onbevangenheid, waardoor debutanten wel vaker winnen. Vooral als er ook nog een goede schrijversgroep achter zit.”

Aanjager van Nick Schuttenbelds schrijversgroep is vriendin Thirza van der Stelt. Als dansmarieke van de Kraggenburger Zotte Leeuwkes porde ze drie leden van haar carnavalsvereniging op om voor vriend Nick te gaan schrijven. De Kraggenburg-Rutten connectie blijkt ijzersterk, want de boswachter buut slaat in als een geweerschot. Het onderwerp van zijn typetje boswachter Rambo Jan ‘De Slachter’ van de Oostvaardersplassen laat zich raden. Dat de fanatieke boswachter verbaal ook slachtoffers op de korrel neemt in de Noordoostpolder is logisch. Van oud-leraar tot De Droogpieren, alles wordt aangeschoten wild in de tonpraat. Keet Onbevangen pratend met een sterk vastgehouden Amsterdams accent knalt Schuttenbeld de ene na de andere grap de zaal in.

Tijdens de jury bedenktijd zoemt de naam Schuttenbeld al rond als winnaar. Moeder Saakje en zus Aniek glimmen sowieso van trots. ,,Van jongs af aan heeft Nick overal en altijd een antwoord op.” Zijn vrienden in de zaal nemen alvast een biertje op de winst. ,,Nick stond in de ton alsof hij bij ons in de keet stond te ouwehoeren. Dan is hij op z’n best”, klinkt het lachend. De vrolijke vrienden krijgen helemaal gelijk. Burgemeester Harald Bouman - ,,Wat een prachtige avond is dit”- slingert de naam Rambo Jan als winnaar de zaal in. Met de kleine ton (juryprijs) in de hand en een enorme worst (publieksprijs) om de nek, geniet de Ruttenaar van de feestvreugde. ,,Als debutant ben je in het voordeel omdat je nog fris bent voor jury en publiek. Uiteraard met dank aan iedereen die mij geholpen heeft.”