Ontvang onze nieuwsbrief

Debutanten en Friezen tijdens Gezwam rond de Dam

Op zaterdag 15 februari gaat het weer gebeuren; het Flevolands Kampioenschap Buutreednen, oftewel het Gezwam rond de Dam in Kraggenburg. Voor de 28e keer organiseren de Zotte Leeuwkes dit grootse carnavalsevenement van Flevoland, daar waar gezelligheid, plezier, vermaak en lol samenkomen. Ook dit jaar beloofd het weer een spektakel te worden met zwammers van diverse pluimage.

 

Staande in een ton, mogen de zwammers maximaal 11 minuten het publiek vermaken met een grappen en gebeurtenissen van het afgelopen jaar. Zij zullen onderling de strijd aangaan om te bepalen wie zich de “Flevozwammer 2020” mag noemen. Maar bovenal staat het vermaken van het publiek voorop. Het publiek in de zaal, maar zeker ook de kijkers thuis, want ook dit jaar kan het evenement live gevolgd worden, ditmaal via de website van de Zotte Leeuwkes

De titel wordt dit jaar verdedigd door Nick Schuttenbeld uit Rutten. Als jonge debutant wist hij de titel van Flevozwammer 2019 te bemachtigen. Dit jaar mag hij de spits afbijten, als een van de meest “ervaren” buutreedners, want editie 2020 bestaat naast Nick alleen maar uit debutanten. Ervaren in het bezoeken van het gezwam is Sjaak Bakker, deze trouwe bezoeker uit Emmeloord gaat het gezwam nu als deelnemer meemaken. De eer van Kraggeburg wordt dit jaar verdedigd door Wout van Keulen. De vaste “tapper” van het evenement, moet nu uit een ander vaatje tappen om het publiek te vermaken. Sjoerd van Vilsteren zorgt er met zijn debuut voor, dat vast jurylid en tevens moeder Marijke van Vilsteren dit jaar een ander plekje krijgt in de zaal. Niet achter de jurytafel, maar tussen het publiek. Peter Paul Frijlink zorgt ervoor dat “De Buut van Creil” dit jaar naar Kraggenburg komt, voor het eerst in 28 jaar!

 

Maar zijn ze allemaal opgewassen tegen het interregionale geweld? Maar liefst 2 van oorsprong Friezen betreden het strijdtoneel. Deze 2 friezen zijn ook nog eens broers en grote liefhebbers van het gezwam. De broers Johan en Jeldert Oenema zullen deze editie van het gezwam kleur en dialect geven!

 

Alle zwammers zullen hun kunsten moeten laten zien aan een deskundige jury die zal bepalen wie zich Flevozwammer 2020 mag noemen. De jury staat dit jaar onder leiding van loco-burgemeester Wiemer Haagsma. Hij wordt ondersteund door onze debutante in de jury Marian Henselmans, ere-lid Jan Dekkers, comedian Imko Karperien en buutreedner Robert van Loenhout.

 

De avond wordt muzikaal ondersteund door de blaaskapel De Meneamer Feintjes en De Utlopers. Zij zullen de sfeer in de zaal tot grote hoogte brengen. Deze beide kapellen behoren tot de top in Nederland.

 

Het Gezwam rond de Dam is uitgegroeid tot het grootste carnavalsevenement in de regio. In 2019 waren er meer dan 700 bezoekers. Dit jaar zal het evenement live worden uitgezonden via het youtube kanaal van De Zotte Leeuwkes.

Het evenement vindt plaats in het Hol der Zotte Leeuwkes, HCR van Saaze te Kraggenburg. Aanvang van het programma is om 20:00 uur, zaal is open vanaf 19:00.